1. sal -
Middelalderen er ikke så mørk igen. Dine forfædre får lysende ideer om næstekærlighed, lærdom og orden i samfundet.
Kirkens folk lægger fundamentet for samfundet allerede fra 1000-tallet. Fra nedskrevne love til moral og magt kommer de kristne tanker til udtryk. Når du går gennem udstillingen ”Danmarks Middelalder og Renæssance”, ser du spirerne til vores samfund i dag.
Highlights fra middelalderen og renæssancen
1.
Fra kirkesten til kulturarv
Kirker skyder op i hele landet. Her, hvor de kristne ideer folder sig ud i kunstværker, ritualer og sang, samles både rig og fattig gennem hele livet – fra dåb til død. I dag er middelalderkirken stadig i brug, selvom bænkene er knap så fyldte. Det kristne tankesæt gennemsyrer den danske kultur, uden at vi gør os det klart. Krucifikset fra Åby kirke viser den korsfæstede Kristus som en konge, der besejrer døden. Det er et af de ældste bevarede kirkelige symboler i Danmark.

2.

Nogle gange var forhandlingsbordet en mark syd for Viborg
Valdemar den Store og biskop Absalon står side om side. På Grathe Hede udkæmpes det afgørende slag mod rivalen, kong Svend. Valdemar sejrer, og han sikrer sig den ubestridte magt i hele Danmark efter mange års borgerkrige. I udstillingen kan du se øksehoveder fra den skæbnesvangre kamp. De er tavse vidner om hundredevis af soldater, der led smertefulde sår og mødte døden.

Billedgalleri

1 / 2
Til skam og skue på byens torv
Arme og ben stikker ud. På rad og række sidder de – udstillet og udskammet. En ny lov er indført, og lovens arm er brutal.

2 / 2
Når land skal bygges, kræver det lov og orden
Hver eneste købstad i Danmark havde sin egen bylov. Træder du ved siden af, kan du ende i galgen, på pælen eller i en gabestok, som den her i udstillingen.
3.
GPS’en til Gud blev opdateret, da reformationen kørte ind
Aldrig har kirkerne været så rigt udstyret som i begyndelsen af 1500-tallet. De modtager gaver fra mennesker, der vil have kirkens hjælp til at undgå helvede og komme i himlen. En af dem er Christian 2. Han forærer en altertavle til kirken i Helsingør. Den viser en from konge og hans dronning i bøn. Rundt omkring i Europa opstår der modstand mod pavekirkens magt og rigdomme. Kirken skal tilbage til sine rødder, mener flere. Harald Blåtand gjorde officielt danskerne kristne i 960’erne. Nu indfører Christian 3. i 1536 en protestantisk kirkeordning i Danmark. Det bliver den først spire til den danske folkekirke.

Christian II's altertavle, 1514-15, fra Skt. Marie Kirke, Helsingør
4.

Gobelin, Kronborgtapeterne, Frederik 2.'s kongetapeter
Kongen viste magt og muskler med kunst og videnskab
Gennem hele renæssancens Europa blomstrer interessen for kunst og kultur fra oldtidens Grækenland og Rom. I Danmark er vi også stolte af vores egen lange historie. Frederik 2. får vævet meterhøje tapeter med hele den danske kongerække fra sagnkongen kong Dan til Frederik 2. selv og hans lille søn Christian 4. De hænger i den store sal på Kronborg og fortæller alle slottets gæster, at den danske kongemagt har en lang og glorværdig historie. Som sand renæssancekonge bruger Frederik 2. kunst og videnskab til kaste glans over hans rige. Udforsk selv tapeterne i udstillingen.

Gobelin, Kronborgtapeterne, Frederik 2.'s kongetapeter
5.
De undersøgte verden for at forstå den - og Gud
Kopernikus på venstre side. Tycho Brahe på højre. Deres portrætter er graveret på sideplader til et stort bordur, som i sig selv er et teknisk vidunder, der måler tidens gang præcist. I renæssancen eksploderer en lyst til måle, veje, udforske og forstå den verden, som Gud har skabt, og som menneskene lever i. Tænkere og videnskabsmænd stiller nye spørgsmål til, hvordan verden og universet er opbygget. Kopernikus foreslår, at solen er universets centrum, ikke jorden, og nat efter nat undersøger Tycho Brahe himmellegemerne.

Sideplader til bordur
Åbent i dag
10:00 - 17:00
Magt, mørke og middelalder
1483 er et af verdens værste år. Det var her, den spanske inkvisition for alvor fik magt. Den kostede 2.000 liv og endnu flere lemmer. Den satte gang i forfølgelser og tortur i og uden for Spaniens grænser. Og i mange år frem. Den var i den grad var med til at gøre Middelalderen mørk.