Et aktuelt og personligt foredrag om kulturarv, identitet og håb på tværs af kontinenter - med kunstner og aktivist Glicéria Tupinambá og seniorforsker Mille Gabriel.
Denne eftermiddag har Nationalmuseet i samarbejde med kunstprojektet roda – soft water on hard stone inviteret Glicéria Tupinambá og Nationalmuseets seniorforsker Mille Gabriel til at udfolde historien om Tupinambá-fjerkapperne, deres vej til Europa og deres betydning for Tupinambá-folket i dag. Med fortællinger, sang, dans og håndværks-demonstration, vil Glicéria Tupinambá føre os med på sin personlige rejse med fjerkapperne. Foredraget vil også kaste lys over fænomenet repatriering – altså tilbagelevering af kulturelle genstande. Hvad betyder det for oprindelige folks identitet og rettigheder, når kulturarven vender hjem?
Praktisk information
- Sprog: Foredraget foregår på dansk og vil blive live-oversat fra portugisisk
- Dato: Søndag d. 28 september, kl. 14:00-15:30
- Sted: På Nationalmuseet
- Pris: Alle med en entrébillet til museet er velkomne (unge under 18 år gratis). For at sikre dig en plads, bedes du på forhånd reservere en billet. Billetten er både din adgang til museet og til foredraget.

Fjerkappe vendte tilbage til Brasilien
I 2024 vendte en spektakulær fjerkappe, skabt af Tupinambá-folket, tilbage til Brasilien efter omkring 400 år i Danmark. Den hellige kappe af ibisfjer, som i årevis har været udstillet på Nationalmuseet i København, blev overdraget til det brasilianske nationalmuseum i Rio, der i 2018 mistede store dele af sine samlinger i en altødelæggende brand.
For Tupinambá-folket er fjerkappen langt mere end en museumsgenstand. Den er et levende symbol på tilhørsforhold og en kilde til forfædres styrke og visdom. Den indfødte kunstner, aktivist og forsker Glicéria Tupinambá har - med inspiration fra forfædrene og de 11 eksisterende fjerkapper på europæiske museer, genoptaget og revitaliseret det næsten glemte fjersyningshåndværk.
